YEŞİL GÜBRELER
Yeşil gübreler gelişmelerinin belli bir döneminde gübrelerin toprak altına getirilmesi , yeşil gübreleme bu amaçla yetiştirilen bitkide yeşil gübre denir.
Toprakların uygun olmayan fiziksel özelliklerini düzeltmek için toprağa organik madde ilavesi gübrelemede ki amaçtır. Ancak baklagil bitkileri köklerinde simbiyotik olarak yaşayan bakteriler aracılığıyla havanın serbest azotunu köklerinde bağladığından bu bitkilerin yeşil gübre olarak yetiştirilmeleri halinde azotlu bir gübreleme yapışmış olur.Yeşil gübreleme sonucu toprağa kazandırılan yararlar şunlardır.
1-Toprakta organik madde birikimini sağlar
2-Toprakta azot biriktirir
3-Toprakta potasyum, kalsiyum, magnezyum, gibi katyonları yıkanmasının azalmasını sağlar
4-Toprakta yağışların yarayışlığını arttırır.
5-Erozyon kontrolü sağlar
6-Toprak yüzeyinin örtülü bulundurulmasını sağlar
7-Toprakta ki biyolojik aktiviteyi artırır.
8-Toprağın daha gevşek bir yapı kazanmasını sağlar
9-Yabancı ot mücadelesi, zararlılarla mücadele ve hastalıklarla mücadele de kontrolü sağlar
TİCARİ GÜBRELER
Azotlu Gübreler:
Azotun doğada ki kaynağı atmosferdir.Toprakta bulunan azot çeşitli yollarla atmosferden toprağa geçmiştir.Azotun toprakta depolanma kabiliyeti olmadığı için toprakların azot içeriği düşüktür.
Ülkemiz toprakları ve dünyada ki topraklar azot içeriği bakımından düşüktür.Azot bitkide birçok önemli organik bileşiğin yapısında yer alır.Proteinler, amino asitler, nükleik asitler, enzimleri klorofil, adp , atp azot içeren önemli organik bileşiklerdir.
Bitkide yeni hücrelerin oluşumu için azot gereklidir
1- (NH4)2SO4 amonyum sülfat
Genellikle beyaz renkli kristal yapıdadır toz şekere benzediği için şeker gübre olarak da adlandırılır.Bileşiminde %21 azot vardır.Nem çekme özelliği az olduğu için topaklaşma da az olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder