9 Ekim 2008 Perşembe

TOHUMLARDA ARANAN ÖZELLİKLER ,TOHUMLUK ÜRETİMİ

TOHUMLARDA ARANAN ÖZELLİKLER

Generatif çoğaltım da kullanılacak tohumların seçiminde dikkatli olmak gerekir. Bütün bahçe bitkilerinde çoğaltma amacıyla kullanılan tohumların taze, dolgun, ağır, parlak renkli, küfsüz, zedelenmemiş ve böcekler tarafından yenmemiş olmaları gerekir. Üretimde kullanılacak tohumlarda iç ve dış özelliklere bakılmalıdır.

a-dış özellikler

Tohumun rengi, şekli, iriliği, kokusu, temizliği ve saflığı gibi hususlar dikkate alınmalıdır.
Renk, şekil, koku ve irilik türlere göre farklılık gösterir. İyi bir tohumda çeşit zafiyetinin en az %95-98, yabancı madde miktarı ise %2-5 arasında değişir.

b- İç özellikler

içsel özellik olarak tohumun canlılığı, tohumun gücü ve genetik zafiyeti dikkate alınır.


TOHUMLUK ÜRETİMİ

Tohumluk üretimi otsu ve odunsu bitkilerde farklılık göstermektedir. Sebze tohumlarının üretici tarafından üretilmesi 3 yönden sakınca yaratır.

1- Sebze türlerinin büyük çoğunluğu yabancı tohumlanır
2- Bazı hastalık ve zararlılar tohumla taşınır
3- Üreticinin bazı bitkileri tohumluk olarak ayırması ve üretim için alan ayırması da sakıncalıdır.

Hiç yorum yok: