TOHUMLARDA ARANAN ÖZELLİKLER
Generatif çoğaltım da kullanılacak tohumların seçiminde dikkatli olmak gerekir. Bütün bahçe bitkilerinde çoğaltma amacıyla kullanılan tohumların taze, dolgun, ağır, parlak renkli, küfsüz, zedelenmemiş ve böcekler tarafından yenmemiş olmaları gerekir. Üretimde kullanılacak tohumlarda iç ve dış özelliklere bakılmalıdır.
a-dış özellikler
Tohumun rengi, şekli, iriliği, kokusu, temizliği ve saflığı gibi hususlar dikkate alınmalıdır.
Renk, şekil, koku ve irilik türlere göre farklılık gösterir. İyi bir tohumda çeşit zafiyetinin en az %95-98, yabancı madde miktarı ise %2-5 arasında değişir.
b- İç özellikler
içsel özellik olarak tohumun canlılığı, tohumun gücü ve genetik zafiyeti dikkate alınır.
TOHUMLUK ÜRETİMİ
Tohumluk üretimi otsu ve odunsu bitkilerde farklılık göstermektedir. Sebze tohumlarının üretici tarafından üretilmesi 3 yönden sakınca yaratır.
1- Sebze türlerinin büyük çoğunluğu yabancı tohumlanır
2- Bazı hastalık ve zararlılar tohumla taşınır
3- Üreticinin bazı bitkileri tohumluk olarak ayırması ve üretim için alan ayırması da sakıncalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder